Bruschetta – przepis

Dzisiaj przenosimy się do kraju, którego kuchnię kochają chyba wszyscy – do Włoch !

Oto przepis i krótki filmik instruktażowy o tym, jak przygotować bruschettę. To popularne danie często pojawia się w menu restauracji jako przekąska i sprawia osobom nie znającym języka włoskiego spore problemy z wymową. Najczęściej słyszmy o „bruszećcie”, jednak prawidłowa wymowa powinna brzmieć „brusketta”. Danie jest bardzo łatwe w wykonaniu i dość uniwersalne – będzie się nadawało jako przekąska na imprezie, smakołyk z grilla czy przystawka do wykwintnej kolacji. Oto przepis na bruschettę:

 


 

 

PRZEPIS (porcja dla 4 osób)

2-3 kulki sera mozzarella (pokroić w paski)

2 bagietki (pokroić na małe kromki)

Oliwa z oliwej (skropić pokrojone bagietki)

Salami Salsiccia lub inna wędlina (pokroić, na bagietki położyć mozzarellę i salami)

Bagietki piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopnii

4 duże pomidory (pokroić w kostkę i przełożyć do miski)

7 ząbków czosnku (obrać, pokroić, wymieszać z kilkoma listkami świeżej bazylii łyżeczką soli, przyprawą bazylią )

kilka łyżek pesto (Wedle uznania; dodać do pesto pozostałe przyprawy i czosnek,  rozgnieść razem)

Przyprawy z pesto dodać do pomidorów, wymieszać

Gotowy farsz nakładać na upieczone bagietki

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *