Pastéis de nata – przepis na portugalski deser

Pastéis de nata , to miniaturowe tarty wypełnione delikatnym nadzieniem budyniowym, zrobione z chrupkiego ciasta francuskiego. Jeśli odwiedzicie (lub odwiedziliście już )Portugalię, prawdopodobnie jej smak będzie kojarzył się Wam właśnie z tym przysmakiem. A jeśli o podróży do tego odległego zakątku Europy jeszcze w planach nie macie, ale od samego czytania pociekła Wam ślinka, poniżej przedstawiamy prosty przepis na Pastéis de nata , choć teoretycznie, receptura jest pilnie strzeżona od wieków !

Skąd się wzięły Pastéis de nata ? Historia ich powstania ściśle wiąże się z Lizboną i historią Portugalii. Kojarzycie może Klasztor Hieronimitów ? To jeden z najwspanialnych zabytków tego kraju i najokazalsza budowla reprezentująca oryginalny styl manueliński.

Otóż niedaleko tego niesamowitego klasztoru, znajdowała się niewielka rafineria trzciny cukrowej. W 1834 roku w Portugalii nastała rewolucja liberalna, na skutek której zamknięto wszystkie klasztory. Zakonnicy żyjący w klasztorze zostali pozbawieni środków do życia i by zapewnić sobie utrzymanie, rozpoczęli produkcję Pastéis de nata i ich sprzedaż w sklepie leżącym tuż obok klasztoru. Słodycze szybko zdobyły popularność do tego stopnia, że obecnie uznawane są za najpopularniejszy portugalski deser. Będąc w Lizbonie po prostu trzeba wybrać się na kawę i słodkie ciasteczko, które najlepiej smakuje na ciepło.

Gdzie będzie najlepiej spróbować Pastéis de nata ? W miejscu, w którym zaczęto je piec po raz pierwszy! Tradycja wypieków Pasteis jest długa i każde ciastko o tej nazwie wypieczone poza lizbońską dzielnicą Belem uznawane jest za podłą imitację i podróbkę. Warto wziąć pod uwagę wizytę w uroczej kawiarni Pasteis de belem, gdzie rozpczyna się historia sławnego deseru, którego receptura nie zmieniła się od dwustu lat.

 

PRZEPIS: (około 12 sztuk)

  1. 3 żółtka
  2. 125 g drobnego cukru
  3. 13 g skrobi kukurydzianej
  4. 1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii)
  5. 175 ml mleka
  6. 200 ml śmietanki kremówki 30%
  7. 400 g ciasta francuskiego
  8. trochę masła do wysmarowania formy
  9. cynamon

 

PODGRZEWAMY cukier, żółtka i skrobię na niewielkim ogniu, mieszając; składniki mają się połączyć, przybrać żółty kolor; nie doprowadzamy do wrzenia

DODAJEMY mleko, kremówkę, pastę z ziarenek lub same ziarenka

MIESZAMY i doprowadzamy do wrzenia

ŚCIĄGAMY od razu, gdy na wierzchu pojawią się pierwsze bąble

ODSTAWIAMY do wystygnięcia i przykrywamy folią, by nie powstał kożuch

ZWIJAMY  w rulon ciasto fransukie

TNIEMY ciasto na ok. 3 – centymetrowe kawałki;

UMIESZCZAMY  każdy kawałek w foremce tak, aby zwijające się w rulon warstwy były widoczne od góry

NACISKAMY palcem na środek rulonu do samego spodu foremki;

WYGNIATAMY ciasto tak, by zapełniło całą foremkę ;

NAKŁADAMY na ciasto nadzienie tak, by zajęło ok. 3/4 miejsca w jednej foremce, inaczej będzie się wylewać w trakcie pieczenia;

PIECZEMY w temperaturze 220 stopni C (z termoobiegiem) lub 240 stopni C (bez termoobiegu) przez 10 – 15 minut, aż góra zrobi się brązowa i lekko nadpieczona

PODAJEMY na ciepło, posypane cynamonem.

SMACZEGO !

 

 

4 odpowiedzi na “Pastéis de nata – przepis na portugalski deser”

  1. An Ja

    wygląda świetnie. pierwszy raz próbowałam je w Krakowie, w portugalskiej kawiarni. następnie w Lizbonie, tuż koło Klasztoru Hieronimitów. tam chyba są najlepsze 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *