Hummus. Przepis na pastę z Bliskiego Wschodu

Hummus to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które w Polsce wciąż zyskuje na popularności. Jest to pasta z ciecierzycy, którą można serwować na wiele sposobów, a także zabrać ze sobą w podróż lub do pracy. Nadaje się zarówno na imprezę, a także na sos czy składnik kanapek. Hummus ma wiele odmian i wiele zastosowań. Jak przyrządzić jego najbardziej podstawową wersję?

Przepis na hummus

Hummus najbardziej kojarzy się z Izraelem, a także z Libanem. Choć generalnie jest to potrawa, którą może spróbować we wszystkich krajach Bliskiego Wschodu oraz Afryki północnej. Między wymienionymi wyżej krajami trwa „wojna” o to, skąd pochodzi i jak najlepiej przyrządzać hummus. Liban próbował zastrzec nazwę pasty i razem z pozostałymi arabskimi krajami protestował, że Izrael przywłaszczył sobie jej nazwę bezprawnie. Jak do tej pory najlepszy hummus jedliśmy w stolicy Jordanii, w Ammanie. Najczęściej podaje się go z falafelem, ale też jako smarowidło do pokrojonych w słupki warzyw, do pity czy jako pasta do kanapek. Jego głównym składnikiem jest ciecierzyca. To zdrowe i sycące danie, idealne na śniadania lub kolację. Warto przygotować wcześniej większą ilość pasty i wypróbować ją w różnych kombinacjach.

Składniki | Hummus

  1. Jedna puszka ciecierzycy
  2. Przyprawa kumin rzymski, pieprz, sól, papryka w proszku
  3. Kilka ząbków czosnku (wedle uznania, ja dodaję dużo)
  4. 5-6 łyżek pasty tahini
  5. Garść orzeszków piniowych
  6. Jedna  łyżeczka soku z cytryny
  7. Oliwa z oliwek

Hummus można podawać na wiele sposobów. Często urozmaica się go karmelizowaną cebulką, przyrumienionymi orzeszkami pini, chilli, pietruszkę, oliwki.

Wykonanie | Hummus

Odsączoną ciecierzycę przełożyć do blendera. Nie wyrzucać zalewy z puszki, tylko dolać kilka łyżek do ciecierzycy. Miksować, a w międzyczasie dodawać oliwę, pastę tahni, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, przyprawy i pozostałą wodę z zalewy. Można dodawać jeszcze więcej wody, aż do momentu uzyskania gładkiej, w miare rzadkiej konsystencji. Można podawać z pokrojoną papryką, ogórkiem, jako pasta do chleba, do tortilli, z falafelem, oliwkami, z cebulką, mieloną papryką i z czym dusza zapragnie.

Smacznego, Magda!

Nasze pozostałe przepisy i przewodniki kulinarne znajdziecie tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *