Polpette al sugo – przepis. Dania kuchni włoskiej

Polpette al sugo, czyli po prostu pulpety w sosie pomidorowym. Niby danie w Polsce znane, niekoniecznie lubiane. Ale tak naprawdę włoskie pulpety smakują zupełnie inaczej, niż te robione w naszym kraju. Czy to zasługa składników, a może sposobu przyrządania?

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym | Polpette al sugo

Tak naprawdę nie da się jednoznacznie odpowiedziećna to pytanie, bo Polpette al sugo to danie robione w każdym włoskim domu, jak Włochy długie i szerokie. I często każdy region, każda miejscowość, każdy dom, ma swój własny i niepowtarzalny przepis. Dlatego poniżej zamieszczamy najbardziej poopularną, ujednoliconą recepturę. Danie łatwe i stosunkowo szybkie w wykonaniu. A kto z nas nie kocha kuchni włoskiej?

Składniki | Polpette al sugo

  1. 300 gr wołowiny mielonej
  2. 300 gr wieprzowiny mielonej
  3. Passata pomidorowa
  4. Dwie kromki chleba np. tostowego, bez skórek
  5. Dwa jajka
  6. Dwie posiekane szalotki
  7. Dwa ząbki czosnku
  8. Dwie łyżeczki oregano
  9. Oliwa z oliwek
  10. Pieprz
  11. Starty parmezan (lub inny ser) do posypania

Modyfikacje: zamiast passaty może być jakikolwiek sos pomidorowy, a szalotkę ewentualnie można zastąpić zwykłą białą cebulą. Czosnku zawsze dodaje więcej niż w przepisie, a oprócz oregano dodałam też bazylię. Jest to spora porcja, więc ją zredukowałam do 400 gram mięsa, ale wszystko się udało i obiad smakował. Do passaty pomidorowej można ewentualnie dodać odrobinę cukru.

Wykonanie | Polpette al sugo

Zacząć od namoczenia w wodzie przez kilka minut dwóch kromek chleba. Chleb następnie wyciągnąć, odśączyć w rękach z wody. W misce wymieszać ze sobą mięso, dodać dwa jajka, posiekaną na drobno szalotkę (lub białą cebulę), miąższ z chleba, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Z farszu formować niewielkie kulki, które potem trzeba podsmażyć przez kilka minut na oliwie z oliwek. Gdy pulpety się zarumienią, zalać je passatą pomidorową. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Podawać z makaronem  i posypane  parmezanem. Najczęściej pulpety serwuje się ze spaghetti, my zazwyczaj robimy je z makaronem penne.

Smacznego! Magda

Przepis na Polpette al sugo

Nasze pozostałe przepisy i przewodniki kulinarne znajdziecie tutaj. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *