Zupa szczawiowa. Kuchnia polska

Zupa szczawiowa kojarzy mi się z dzieciństwem. Babcia zbierała latem na pobliskiej łące liście szczawiu i przyrządzała aromatyczną, lekko kwaskowatą zupę podawaną z jajkiem. Co dom, to inny przepis na szczawiową. My połączyliśmy kilka przepisów i wyszło nam z tego coś naprawdę smacznego. 

Zupa szczawiowa jest daniem charakterystycznym dla tradycyjnej kuchni Polskiej, chociaż jej odmiany można spotkać także w krajach Europy wschodniej oraz w kuchni żydowskiej. Jest to typowo letnia zupa, ponieważ szczawu nie przechowuje się, dlatego tak bardzo kojarzy się z latem.

Składniki | Zupa szczawiowa

Przepisów na zupę szczawiową jest wiele i można je dowolnie modyfikować. Najczęściej przygotowuje się zupę na ciepło na podstawie bulionu lub chłodnik szczawiowy. My poszliśmy o krok dalej, bo zrobiliśmy krem. Podczas gotowania liście szczawiu przekształciły się w nieapetyczną papkę, a że lubimy, kiedy w naszej zupie nic nie pływa, to przygotowany wywar na koniec zmiksowaliśmy w blenderze. Nie wiem jak to robiła moja babcia, że po ugotowaniu zupy, szczaw nadal wyglądał apetycznie. Czego użyliśmy do zrobienia zupy szczawiowej?

  1. jeden, dwa litry wody
  2. kostka bulionowa
  3. dwa pęczki młodego szczawiu
  4. kilka ziemniaków
  5. jogurt naturalny
  6. przyprawy

Specjalnie nie podaję dokładnej ilości składników, bo wszystko zależy od tego co lubicie i dla ilu osób szykujecie obiad. Zupę można przygotować na wcześniej ugotowanym rosole lub po prostu, na osolonej wodzie. Wody może być litr, a mogą być i 3 litry, w zależności czy lubicie gęstrze czy rzadsze kremy oraz dla ilu osób gotujecie. Zamiast ziemniaków można dodać jajka, zazwyczaj dodaje się także koperek (my nie dodajemy, bo nie przepadamy). W tradycyjnych przepisach zamiast jogurtu dodaje się śmietany. Jak widzicie możliwości jest mnóstwo, a w doborze składników panuje spora dowolność. Ostatecznie smak szczawiu jest na tyle intensywny i niepowtarzalny, że czego byście do zupy nie dodali, to i tak będzie wyjątkowa i smaczna. Warto eksperymentować!

Przepis na zupę szczawiową

Wykonanie | Zupa szczawiowa

Zagotować osoloną wodę. Dodać kostkę rosołową warzywną, a następnie kilka ziemniaków (w zależności jak dużą porcję przygotowujecie. My w niecałych 2 litrach wody gotowaliśmy 6 średniej wielkości młodych ziemniaków). Kiedy ziemniaki będą ugotowane, wrzucić dokładnie umyty i pokrojony szczaw. Gotować przez kilkanaście minut. W międzyczasie doprawić dowolnymi przyprawami. U nas to była duża ilość pieprzu, kilka liści laurowych i odrobina majeranku, tymianku i rozmarynu. Jeszcze w trakcie gotowania można dodawać jogurt naturalny rozrobiony wcześniej w osobnej misce z kilkoma łyżkami gorącej zupy lub śmietanę po ostygnięciu wywaru. Po gotowaniu wszystko zblendować na krem. Krem nie musi być gładki, my specjalnie nie blenderowaliśmy do końca, żeby w zupie pływały drobniutkie kawałki młodych ziemniaków.

Smacznego! Magda

Zupa szczawiowa przepis

Tutaj znajdziecie nasze pozostałe przepisy KLIK.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *